Trainingen voor zorgmedewerkers

Haptonomie trainingen

De trainingen van Philia Haptonomie vinden hun basis in de haptonomie. Dit houdt in dat het contact en de gevoelde verbinding tussen mensen centraal staat. We zijn allemaal voelende wezens en dat voelen doen we via ons lichaam. Een blij gevoel herken je bijvoorbeeld door kriebels in de buik of een glimlach op het gezicht. Je weet dan: ‘Ik ben blij’. Je lichaam geeft hiermee informatie over hoe je je voelt.

Gevoelde non-verbale communicatie

In onze communicatie wordt ons lichaam en ons gevoel niet altijd meegenomen of worden signalen niet altijd bewust gevoeld. Voor zorgmedewerkers is het van groot belang om eigen grenzen te blijven aanvoelen, om het eigen spannings- en stressniveau te blijven waarnemen en om bewust te blijven van de manier waarop het contact met de cliënt aangegaan wordt. Want hierdoor zorgt de zorgmedewerker goed voor zichzelf én voor de cliënt.

Voor een cliënt is het zeer helpend wanneer een zorgmedewerker gevoelde affectieve verbinding met hem maakt. Vanuit liefdevolle nabijheid. Vanuit een basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Deze gevoelde non-verbale communicatie met de juiste verbale ondersteuning, maakt dat de cliënt als gehele persoon zich gezien voelt voor wie hij is, wat hij voelt en welke keuzes hij maakt.

Aanbod

Om zorgmedewerkers te ondersteunen in het ontwikkelen van bewustzijn op deze non-verbale communicatie, heeft Philia Haptonomie een aanbod ontwikkeld welke zich richt op het ervaren van veiligheid en verbinding in teams en in het contact met de cliënt. 

Het aanbod bestaat uit 3 trainingen:

Leren luisteren

Ons lichaam reageert de hele dag op miljoenen prikkels en die zijn we ons niet allemaal bewust. Tijdens de training 'Leren luisteren', leer je naar de lichamelijke reactie op deze prikkels te luisteren. Hierdoor ontstaat er een bewustzijn op hoe open of gesloten het contact met de cliënt aangegaan wordt. Met als gevolg dat er oprechte en gevoelde verbinding kan ontstaan tussen de begeleider/handelaar en de cliënt. 

Stress & Spanning

Hoe werkt jouw spanningsregulatie? Die vraag staat centraal tijdens de training 'Stress & Spanning', je leert om te gaan met stress en je leer lichamelijke signalen te (h)erkennen. Want wanneer jij als begeleider/behandelaar bewust raakt van jouw eigen spanningsboog, dan zorgt dat voor een gevoel van veerkracht en weerbaarheid. Zowel in jezelf als in het contact met de cliënt. 

Verbaal de-escaleren

Het kan voorkomen dat de spanning oploopt. Dat er signalen gemist zijn en dat de cliënt grensoverschrijdend of agressief gedrag vertoont of anderzijds. Het omgaan met hoge spanning van de ander staat daarom centraal tijdens de training 'Verbaal de-escaleren'. Verschillende uitingsvormen van stress & spanning komen aan bod. En ook tijdens deze training staat de gevoelde non-verbale communicatie tussen begeleider/behandelaar en de cliënt centraal. 

Lees meer
Lees meer
Lees meer
[%pageTitle%]

De trainer

De trainingen worden gegeven door Nienke Leemrijse van Beek. Met 20 jaar werkervaring in de zorg, 10 jaar ervaring als trainer weerbaarheid en als ervaringsdeskundige op het gebied van een eetstoornis werkt zij nu als haptotherapeut i.o. en trainer in haar eigen praktijk Philia Haptonomie. 

Nienke: “Ik weet hoe het voelt wanneer je lichaam zich geheel afsluit. En ik weet ook hoe prachtig het voelt wanneer je leert om te luisteren naar je lichaam. Deze twee uitersten van gesloten zijn en openstellen, neem ik mee in mijn aanbod. We zoomen in op contact. Onze reactie op de ander geeft informatie over hoe het met onszelf gesteld is. Waar we blij van worden en waarvan niet. Medewerkers krijgen tijdens mijn trainingen de ruimte om te ontdekken wat henzelf echt goed doet en hier in een bewuste, professionele keuze te maken. Zodat de cliënt kan ervaren en voelen dat de ruimte aanwezig is voor zijn of haar emoties en er een gevoelde verbinding ontstaat op het gebied van gelijkwaardigheid en samen zijn.

Als trainer creëer ik graag een ontspannen sfeer vanuit gelijkwaardigheid waarin we kunnen spelen en ontdekken samen. Het zijn prachtige trainingen om te geven en ik geniet ervan wanneer ik zie hoe deelnemers ‘oh ja!’-momentjes hebben en nieuwe inzichten op doen waar ze in hun professionele rol verder mee kunnen.

 

Graag tot ziens!

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je meer informatie?

Neem dan gerust contact met mij op via onderstaand formulier. Of maak direct een afspraak.

Maak direct een afspraak
Website laten maken door Dotsimpel