Kennismaken met haptonomie

Wat is haptonomie?

Haptonomie gaat over contact. Over jouw eigen manier van verbinden met jezelf en met de wereld om je heen. Over het aanvoelen wat goed voelt en wat niet. En hoe je daar vervolg aan kunt geven; luister je bijvoorbeeld naar de ‘ja’ of ‘nee’ in jezelf? Of ga je stug door, druk je je eigen behoefte weg, pas je je aan aan de wens van de ander? Dat wegdrukken of aanpassen kan gevolgen hebben op je gemoed en is voelbaar in je lijf. 

Haptonomie kan helpen om (opnieuw) te leren luisteren naar je gevoel, je eigen behoeftes. Het helpt je om bewust te worden hoe je lichaam reageert op prikkels uit je omgeving en wat jouw natuurlijke behoefte is. Om van daaruit eigen keuzes te kunnen maken die goed voelen. Waardoor jij vitaal, veerkrachtig en vanuit vertrouwen contact kunt maken met de wereld om je heen. 

De aanraking is een belangrijk onderdeel binnen de haptonomie. Via de tast, via je huid, kun naar binnen voelen; bijvoorbeeld naar je emoties, naar getintel in je buik of naar een verkramping in je spieren. En je kan ook via je tast naar buiten voelen; naar je omgeving. Via de aanraking leer je hoe jouw binnenwereld reageert op de buitenwereld en andersom. Het geeft je daarmee informatie over hoe je contact maakt met de wereld om je heen en wat daar in goed voelt (Ja!) en wat niet (Nee!).  Door te leren om daar naar te luisteren, kun jij vitaal, veerkrachtig en vanuit vertrouwen contact maken met de wereld om je heen. 

    Haptonomie biedt helderheid over wat je
wel voelt maar nog niet weet

Haptonomie

Voor wie?

Haptonomie past bij jou...

...wanneer je niet alleen wilt praten, maar vooral ook wilt ervaren 

...wanneer je bewust met je lichaam om wilt gaan

...wanneer je je patronen wilt doorbreken

...wanneer je aandacht wilt hebben voor dat wat je voelt

...wanneer je al veel gesprekken hebt gevoerd, maar het gevoel hebt dat je de kern nog niet hebt geraakt

...wanneer je vage lichamelijke klachten hebt die je met je verstand niet kunt verklaren, maar wel voelt

...wanneer je het vermoeden hebt dat haptonomie goed bij jou past

Meer weten?

Lees verder op deze website over mijn aanbod of over mijn werkwijze. Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op of maak direct een afspraak. 

Maak direct een afspraak
Website laten maken door Dotsimpel