'Voelen wat je denkt en weten wat je voelt'; een verbinding tussen je gedachten en gevoel, tussen je hoofd en je lijf.
Deze verbinding is niet voor iedereen vanzelfsprekend en in de alledaagse drukte kan het soms zoek zijn. In de haptonomie onderzoeken we hoe denken, voelen en handelen samen komen. Het lichaam is hierin leidend voor het leren luisteren naar de daadwerkelijke behoefte die je diep van binnen voelt. Je wordt daarmee meer bewust over wat je eventueel hierbij weg houdt en vindt een weg naar meer rust, ontspanning en zekerheid in jezelf.
Voelen, denken en handelen maken de mens, dat is de essentie van haptonomie. Lichaam en geest zijn daarin vanzelfsprekend samen en beïnvloeden elkaar. Eenzijdig aandacht geven aan de ratio brengt een mens uit balans.
In onze huidige maarschappij wordt veel aandacht besteedt aan ons raionele denkvermogen. We mken keuzes, worden uitgenodigd om kritisch te zijn, ideeën te delen, een mening te vormen etc. Hoe we ons hierbij voelen krijgt daarbij niet altijd de aandacht die het verdient.
Je gedrag wordt grotendeels beïnvloedt door hoe je je voelt. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet vrij jezelf kan zijn, door eigen overtuigingen of doordat je omgeving deze als negatief bestempeld, heeft dit invloed op je gedrag. Je verstopt of verhult eigenschappen en past deze aan aan je omgeving. Je denken, voelen en handelen raken in onbalans omdat je niet handelt naar dat wat goed voor je voelt. Je kan vastlopen, je alleen voelen en verstrikt raken in negatieve overtuigingen of negatieve gevoelens.
Haptonomie kan helpen om te leren aanvoelen hoe jij in de kern wilt bewegen door het leven. Om te volgen wat voor jou goed voelt en van daaruit verbinding maken met anderen om je heen.
Een haptotherapeut kan helpen om (opnieuw) verbinding te maken met jouw voelende vermogens. Door middel van gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking. De aanraking is een belangrijk onderdeel binnen de haptotherapie. In de aanraking kan je, aan den lijve, direct ontdekken wat voor jou goed voelt en wat niet. Waarin je ontspant en verzacht of waarin je juist verhardt. Zo kan de haptotherapeut samen met jou ontdekken hoe je vastloopt in dit patroon.
Is dit vaag voor jou? Denk dan eens aan de hand op je schouder waardoor je je gesteund voelde. Aan de knuffel waarin je je getroost voelde. Of het rondje met handjes geven op een verjaardag waarbij je bij de ene hand verzacht en de ander zo snel mogelijk weer los wilt laten; een aanraking doet iets met je.
Alles in het contact met de haptotherapeut is gericht op gevoelens en ervaringen welke zich in het moment voor doen in de veilige omgeving van de praktijkruimte en in het veilige contact met de haptotherapeut. De inzichten en ervaringen welke je opdoet, neem je mee in je eigen (werk)omgeving in relatie tot de mensen om je heen.
Twijfel je of haptonomie iets voor je kan betekenen? Of vind je het spannend om de stap te zetten? Dan bestaat de mogelijk om geheel vrijblijvend kennis te maken. Dat kan telefonisch of met een kopje thee in de praktijk. Je krijgt de mogelijkheid om te vertellen over jouw situatie en jouw vraag. En samen kijken we of mijn aanbod bij jou past.
Een andere mogelijkheid om kennis te maken is een 'probeersessie'. Hierin krijg je de mogelijkheid om kennis te maken, je vragen te stellen én om kennis te maken met haptonomie.
Je hebt de vrije keus om je gevoel te volgen en te ontdekken of Philia Haptonomie bij jou past. Wanneer je ervoor kiest om de ondersteuning voort te zetten, maken we een afspraak voor een intakegesprek.
Het intakegesprek kan gezien worden als een startgesprek. Tijdens dit gesprek leren we elkaar kennen. Je krijgt de ruimte om uit te leggen wie je bent, wat de reden is dat je je hebt aangemeld en samen bespreken we jouw levensverhaal. Ik zal uitleggen wat ik kan betekenen ten aanzien van jouw klachten waarna samen vervolgafspraken maken.
In 3 sessies maak je kennis met de haptonomie en verdiepen we jouw hulpvraag; waar loop je precies tegen aan en waar wil je graag naartoe? Je ervaart wat haptotherapie voor jou kan betekenen en aan het einde van de 3 sessies blikken we samen terug en vooruit. Je hebt hierin de vrije keuze om verder te gaan of ons contact af te sluiten.
Tijdens de vervolgsessies gaan we aan de slag met jouw geformuleerde hulpvraag. We gaan samen in gesprek, ik zal je uitnodigen om ervaringsoefeningen te doen die passend zijn bij jouw vraag en/ of we werken samen verder in de directe aanraking.
Op het moment dat voor jou past, ronden we af. Afhankelijk van jouw persoonlijke proces spreken we af hoe we toewerken naar een afronding. Een eerste stap kan zijn om de frequentie van onze gesprekken te verminderen om vervolgens op het juiste moment de ondersteuning te beëindigen. Uiteraard staat de deur altijd open ben je altijd welkom.
Heb je een vraag, wil je meer informatie of wil je direct een afspraak maken? Neem dan gerust contact met mij op.