Eetstoornissen

Een eetstoornis gaat niet over eten

Een eetstoornis gaat over...

...hoe eten en niet eten een houvast kunnen zijn in de onveiligheid die je voelt in jezelf

Een eetstoornis neemt langzaam je gedachten, je gevoel en je lichaamsbeleving over. Wanneer je een eetstoornis hebt of het vermoeden hiervan, trek dan tijdig aan de bel. Voor iemand met een eetstoornis kan het lastig zijn om de eetstoornis te (h)erkennenen. Herstellen gaat echter doorgaans niet vanzelf. Op tijd hulp in schakelen is van belang om het ontstaan samen te onderzoeken. Alleen al het delen kan helend zijn om vervolgens samen te onderzoeken wat de reden is dat je de eetstoornis nodig hebt. 

Ik weet dat herstel mogelijk is!

Mijn verhaal

Van mijn 17e tot mijn 25e levensjaar heb ik geworsteld met boulimia nervosa. Een eetstoornis welke ik voor anderen verborgen kon houden waardoor het gevecht met eten en niet-eten groot was. Ik voelde me eenzaam, ontredderd, ongezond, lelijk en niks waard. De negatieve gedachten raasden door mijn hoofd, mijn emoties drukte ik weg en mijn lichaam werd een lijdend voorwerp.

Voelen vond ik moeilijk en praten over mijn gevoel kon ik niet. Een moment van rust vond ik in eetbuien, welke ik meerdere malen per week had. Het moment van stilte in mijn hoofd en in mijn lijf waren fijn. Totdat ik 'ontwaakte' uit de eetbui en besefte dat ik mijn lichaam had volgestopt met eten waardoor ik 'dik' zou worden en mezelf nog minder waard vond. Het eten moest zo snel mogelijk uit mijn lijf wat resulteerde in extreem compenseren, strenge dieëten en obsessief sporten. De cirkel van eetbuien en het compenseren werd steeds heftiger. Je kan het zien als een windvlaag wat met de tijd begon aan te voelen als een tornado van negatieve gedachten, overspoelende gevoelens en emotionele pijn. 

Mijn weg naar herstel

De stap naar de hulpverlening vond ik moeilijk. Na 6x een bezoek aan de huisarts met verschillende smoesjes, prikte de huisarts door mijn façade heen en moest ik vertellen hoe ik me voelde en hoe ik omging met eten. De weg naar de hulpverlening werd voor mij vrij gemaakt en ik begon met werken aan mijn herstel. 

Uiteindelijk heeft de haptonomie mij het meest geholpen om te herstellen van mijn eetstoornis. Doordat ik leerde om te voelen; in de eerste plaats hard, zacht, koud, warm etc. En vervolgens leerde ik mijn lichaam weer te voelen. Om uiteindelijk te leren hoe ik omga met mijn emoties en hoe groot mijn angst was voor afwijzing van anderen. En met overtuiging kan ik daardoor uitdragen dat herstellen van een eetstoornis mogelijk is!

Wil jij ook herstellen?

Als ervaringsdeskundige haptotherapeut i.o. begrijp ik hoe moeilijk de worsteling met een eetstoornis kan zijn. En ik weet hoe moeilijk de stap naar hulp kan zijn. Je hoeft het niet uit te leggen, je kan direct je verhaal doen en ontvangt van mij doorleefd begrip. Mijn ervaring met een eetstoornis neem ik mee in de ondersteuning die ik jou bied vanuit de haptonomie, maar jouw verhaal staat centraal. Wil jij herstellen? Ben jij klaar om los te komen van jouw eetstoornis? Dan help ik je graag op de weg van jouw herstel. 

Haptotherapie

Bij een eetstoornis is de beleving van het lichaam vaak verminderd en zijn emoties ongrijpbaar. Haptotherapie is daarom bij uitstek passend in het herstel van een eetstoornis. (Lees hier meer over haptonomie)In dit herstel richt ik mijn ondersteuning op 3 pijlers:

  • verbinding; leren verbinden met jezelf en met je omgeving
  • competentie; de krachten en (persoonlijk) kwaliteiten leren kennen
  • autonomie; je eigenheid ontdekken

Vanuit deze 3 pijlers leer je om de aanleiding van jouw eetstoornis te (h)erkennen en aan de slag te gaan met de reden dat je eetstoornis is ontstaan. Samen onderzoeken we op jouw tempo wat je nodig hebt in jouw herstel. Vanuit mijn ervaringsdeskundigheid weet ik hoe de eetstoornis langzaam het plezier in het leven weg kan nemen. Én ik weet dat herstel van een eetstoornis mogelijk is!

Meer informatie over eetstoornissen

Heb je vragen, wil je meer informatie of direct een afspraak maken? Neem dan gerust contact met mij op.

Maak direct een afspraak
Website laten maken door Dotsimpel